Apaj és Ipoly, a két fehér gólya vándorútját követhetjük a világhálón
Írta: Boda Kristóf
2010. szeptember 01. szerda, 14:50

Először került hazánkban két fiatal fehér gólyára műholdas nyomkövető, melyek segítségével végigkövethetjük a madarak első vándorútját afrikai telelőhelyükre. A projektet, amelynek részeként a gólyák útja is láthatóvá válik, az Ecocaritas Egyesület irányítja. Az Európai Unió támogatásával a két jelölt gólya, Apaj és Ipoly hazai élőhelyein megvalósuló program fő célja a középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, azaz a „madárgyilkos” tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő szigetelése.

Évről-évre bizonyítottan rengeteg védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a középfeszültségű szabadvezeték hálózat oszlopain, vagy ütközik vezetékeknek. A madarak pusztulása és sérülése hatalmas természetvédelmi károkat okoz országszerte. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, a hazai vezetékhálózaton évente minimálisan 30 000 madár, köztük számos világszerte veszélyeztetett faj (kerecsensólyom, parlagi sas, kék vércse) esik áramütés áldozatául.

A fiatal, fészekből frissen kirepülő fehér gólyákat fokozottan fenyegeti az áramütés veszélye. A még bizonytalanul manőverező gólyafiak sajnos könnyen a szigeteletlen, gyakran a felnőtt madarakat sem kímélő, 20.000 voltos villanyoszlopokon lelik halálukat. Az elmúlt 20 évben a dokumentált fehér gólya pusztulások száma meghaladta a 700 példányt! Valójában ez az adat ennek többszöröse is lehet, hiszen ez „csak” a megtalált tetemek számát jelenti.

Az Ecocaritas Egyesület projektjének fő célja a veszélyeztetett madárfajok pusztulását okozó, szigeteletlen középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, a tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő technológiával történő szigetelésével, amellyel megelőzhető az áramütés és a madarak pusztulása.

„A projekt keretében a Madárvilág Nonprofit Kft. közreműködésével két fiatal fehér gólyát láttunk el műholdas nyomkövetővel. Kiemelkedő fontosságú a kirepülés és a vonulás megkezdése közötti időszak, amikor a fiatalok leginkább ki vannak téve a hazai középfeszültségű hálózat veszélyeinek. Mozgásuk ismeretében pontosabban fel tudjuk mérni a veszélyeztetettségük mértékét az adott területen és a forrásokat a legveszélyesebb oszlopok szigetelésére koncentrálhatjuk.” – nyilatkozta Kis Ferenc, az Ecocaritas Egyesület projektvezetője.

Az Apaj névre keresztelt gólya a Kiskunságban kelt ki és nevelkedett természetes körülmények között. Kirepülése után néhány kilométeres körzetbe járt ki szüleivel táplálékot keresni, majd augusztus elején kezdte meg vonulását. A legfrissebb információnk szerint már a szudáni főváros, Kartúm közelében van.

Ipoly embernél nevelkedett kisgólya, aki három társával együtt július végén egy, az Ipoly folyó mellett kialakított röpdébe került, ahol fokozatosan szoktatták vissza a természetes „gólya-élethez”. Szabadon engedése után csatlakozott egy gólyacsapathoz és augusztus közepén ő is útra kelt társaival. Jelenleg kissé Apaj mögött jár, éppen Egyiptomban, a Nílus menti Qena városától pár kilométerre délre tartózkodik – meséli Kis Ferenc.

Apaj és Ipoly, a két fiatal gólya története és első vándorútja nyomon követhető a www.greenmania.hu weboldalon és partner oldalunkon, a www.gilice.hu-n. A velük történő legfontosabb eseményekről hírt adunk, térképen követhető a vonulásuk. Bízunk benne, hogy szigeteletlen szabadvezeték hálózaton nem éri őket baleset!

Az Ipoly és Apaj nevű gólyák műholdas nyomkövetése az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Közép-Magyarországi Operatív Program - Vonalas létesítmények természet- és tájromboló hatásának mérséklését szolgáló beruházások (KMOP-2009-3.2.1/C-0001 és 0002) keretein belül. Kedvezményezett az Ecocaritas Egyesület.