Projektkezdés: Tiszta Folyók/Clean Rivers: 5 határon átnyúló folyó szakaszainak hulladékmentesítése
Írta: Boda Kristóf
2011. május 01. vasárnap, 19:38

Egyesületünk román partnereivel közösen megkezdte a Tiszta Folyók című projektünk megvalósítását. Közös projektünk célja Románia és Magyarország 5 közös, határon átnyúló folyójának (Túr, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó és a Sebes-Kőrös) hulladékmentesítése 83 (20 magyar, 63 román) település környezetében. A projekt során az érintett településeinek folyószakaszairól elszállítjuk az illegálisan kihelyezett hulladékot (összesen kb. 5000 tonnát), mely a határon átnyúló környezetszennyezés egyik fő forrása. A hulladékok további kikerülésének megakadályozására a településeken hulladéktároló konténereket helyezünk ki, melyek rendszeres ürítését egy évig a projekt biztosítja. A projekt céljainak népszerűsítésének érdekében és az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének érdekében szemléletformáló kampány során hívjuk fel az érintett lakosság és döntéshozók figyelmét a problémára. A települések számára egyéni hulladékgazdálkodási akciótervet készítünk, mely konkrét javaslatokat ad az adott település számára megfelelő megoldásra. A projekt 2012. Októberéig tart.