Hírek
Bamako 2012
Írta: Boda Kristóf
2012. február 20. hétfő, 09:46

Egyesületünk több éves tervezése vált valóra amikor az idei (2012) Budapestbamako rally-n részt vehettünk. Bár az egyesületi tagságunkból csak 1 fővel képviseltettük magunkat, viszont az indulás és végrehajtás motorja az egyesület volt. 

Két hónappal az indulás előtt kezdtük el a tervezést és a csapatépítést. A fő kérdések a csapattársak, a költségvetés és a jármű típusa voltak...fontossági sorrendben. Végül több-kevesebb sikerrel minden összeállt a 2012. január 14-i induláshoz. Az autónk a Mitsubishi pajero 2,5 tdi wagon típus lett. ( 14 éves ) A majdnem lekésett és hóviharos start után jól vettük az akadályokat. 3 nap alatt elértük a spanyolországi Almeria kikötőjét, ahonnan átkompoztunk Marokkóba. Nem mindenkinek sikerült kijutni Európából, már az első 3 nap autópályája is sokakat a végső feladásra kényszerített.

Marokkóban az első napot hóviharal kezdtük, ami estére homokviharba ment át a sivatag szélénél. A túra kategória – melyben mi is indultunk – 80 %-ban nem ezt az útvonalat követte. Mi próbáltunk a versenyzők nyomában haladni, csak a megadott pontokat nem kellett keresnünk. Marokkó különleges vidékeit érintettük az algériai határ mentén. Az általános itiner 4 napra való élelmet és vizet kért mindenkitől és tartalék üzemanyagot kannákban. Ezt először kicsit túlzásnak tartottuk. De nem volt az. Ha valaki aszfalt úton teszi meg távot – merthogy lehet így is – annak nem szükséges ilyen tartalékot képezni. De aki a kalandosabb utat választja...annak létkérdés. Marokkót elhagyva Nyugat-Szahara kies területei következtek.

Valahogy ennek a több 100 illetve 1000 km-nek is megvolt a maga szépsége. Egy olyan hely ahol nincs semmi. Kicsit érthetetlen is, hogy miért kellett ezért annyit harcolni és elaknásítani a marokkói és mauritán hadseregnek. Persze azért ezis kiderült idővel. Foszfát és vasérc bányák. A Mauritániába való belépés - a senki földjén keresztűl - viszonylag simán ment, 1 nap alatt. A mauritánok nagyon kedvesek voltak. Innen kezdődött az igazi Afrika, a fekete Afrika. A Szahara itt a találkozik az Óceánnal, a homokdűnék a vízbe érnek. Ezen a parton autóztunk apályban 150 km-t. A Banc d' Arguin nemzeti parktól a fővárosig Nouakchott-ig. Nagyszerű élmény volt.

Mauritánia déli területein jól megfigyelhető volt a Szahara homokdűnéinek terjeszkedése. Szenegálba a Szenegál folyón való átkompozással értünk. Talán innen még feketébb volt Afrika. Megkezdtük a szavannán való vándorlásunkat. Itt már nem érintettünk utakat, csak az iránytű.... Kis települések, melyek talán sose láttak fehér embert. Nyugat szenegálban konkrétan nem volt üzemanyag a benzinkutakon, a nagyobb városokban sem. Szerencsénkre nekünk csak 200 km-t kellet kerülnünk emiatt, de nem mindenkinek sikerült ezt megoldani. Volt olyan csapat aki 2-3 napot várt arra, hogy valakitől tudjon üzemanyagot szerezni 1000 Ft/literért.

A Niokolo Koba nemzeti park volt a következő nagy állomás. A varacskos disznók a páviánokkal versengve próbáltak élelemhez jutni a rally részvevőitől. De ez sem fedhette el a gyér állatállományt, kelet-Afrikával összehasonlíthatatlan. Kb. 15 faj egy-egy példányát láttuk, csak mutatóba. Itt némi vitánk alakult ki a park határőreivel egy túristák által nem járt részen, arra vonatkozóan, hogy az ember bőrének milyen a színe, merre van Bissau és hogy fegyveres katonával nem érdemes  ordibálni. (nekem ez valahogy mindig kijut :)) Így lekéstük a Bissau-Guineai határ nyitvatartását. Másnap persze a szenegáli határőrrel kellet emelt hangon beszélnem, hogy kiengedjen minket szép országából. De a megoldást a “pöti kadu” jelentette. ( kis ajándékok, ...toll, sapka, füzet, póló stb. )

Utolsó napon örökbefogadtunk egy Bissau-Guineai falut. Kiosztottuk az adományainkat. Nagy volt az öröm, csak 10x annyit kellett volna vinnünk, de lehet az 1000x is kevés lenne.... Látni azt...amikor egy kicsi gyerek 5 éves, leveszi a 2 éve rajta lévő pólóját és ráadunk egy új fehér pólót....

A fővárosba innen már szinte egyenes út vezetett, déltán befutottunk a célba és lezárult a verseny. Este nagy ünnepség, a kormány megvendégelt minket. Sült csirke, sör ...amennyit bírsz. A készlet hamar kimerült. ( a fehér ember kicsit jobban bírja az alkoholt...:) Megható volt a kormányzat hozzáállása a Budapestbamakó rallyhoz, nagyon szerettek minket. Másnap pedig az autók egy része került a piacra és elindult szervezkedés, ki hogy fog hazajutni ?

Mi szerencsésen zártuk a rallyt, sikerült helyet kapni a napi 2 repülőből az egyikre, mellyel Dakaron keresztűl – ahol kijárási tilalom volt – hazaértünk pár nap múlva. Nagy tanulság volt ez a túraverseny sokak számára, nekünk nem kevésbé. Az autók 1/3-a nem ért célba, de nem ez volt a legnagyobb veszteség. Volt ettől két fajsúlyosabb kérdés is....

Az egyik Afrika maga, a mindennapjaival...a másik pedig mi magunk....

 
MEGHÍVÓ a Tiszta Folyók c. projektünk Nyitótalálkozójára és Sajtótájékoztatójára
Írta: Boda Kristóf
2011. június 14. kedd, 09:34

Az Ecocaritas Egyesület, a Bihar-megyei Erdélyi Kárpat Egyesület (Ro) és a nagyváradi Metropolis Övezet Egyesület (Ro) ezennel meghívja Önt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által támogatott, "A tiszta folyókért" hadművelet - Közös fellépés a határon átnyúló folyók illegális hulladéklerakóinak felszámolásáért című, HURO/0802/035_AF regisztrációs számú pályázatának Nyitórendezvényére és Sajtótájékoztatójára, melyet 2011. június 30-án 10.00 órától (Hu idő szerint) a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen (4025 Debrecen, Hatvani u. 16.) tartunk.

 
Projektkezdés: Tiszta Folyók/Clean Rivers: 5 határon átnyúló folyó szakaszainak hulladékmentesítése
Írta: Boda Kristóf
2011. május 01. vasárnap, 19:38

Egyesületünk román partnereivel közösen megkezdte a Tiszta Folyók című projektünk megvalósítását. Közös projektünk célja Románia és Magyarország 5 közös, határon átnyúló folyójának (Túr, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó és a Sebes-Kőrös) hulladékmentesítése 83 (20 magyar, 63 román) település környezetében. A projekt során az érintett településeinek folyószakaszairól elszállítjuk az illegálisan kihelyezett hulladékot (összesen kb. 5000 tonnát), mely a határon átnyúló környezetszennyezés egyik fő forrása. A hulladékok további kikerülésének megakadályozására a településeken hulladéktároló konténereket helyezünk ki, melyek rendszeres ürítését egy évig a projekt biztosítja. A projekt céljainak népszerűsítésének érdekében és az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének érdekében szemléletformáló kampány során hívjuk fel az érintett lakosság és döntéshozók figyelmét a problémára. A települések számára egyéni hulladékgazdálkodási akciótervet készítünk, mely konkrét javaslatokat ad az adott település számára megfelelő megoldásra. A projekt 2012. Októberéig tart.

 
Keddtől május végéig ingyenes UV-szűrésre várják a napszemüvegek tulajdonosait az ország közel 200 optikai üzletében.
Írta: Boda Kristóf
2011. április 25. hétfő, 11:10

A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület közös, Országos UV Teszt elnevezésű országos kampányának célja felhívni a lakosság figyelmét az UV-védelem fontosságára, felszerelni minden optikai üzletet UV-mérő berendezéssel és tesztelni a lakosság szemüvegeit és kontaktlencséit.

Az országos program keretében kínált szolgáltatás térítésmentes bevizsgálásból és szaktanácsadásból áll. A közel 300 résztvevő  üzletben elhelyezett mérőműszer pár másodperc alatt megmutatja, hogy a bevizsgált szemüveg milyen védelmi képességgel rendelkezik.

Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján található részletes információ.

 
Bekapcsolódnál az egyesület tevékenységeibe? Május 29-től kenutúra a Tiszán! Gyere résztvevőnek vagy önkéntesnek!
Írta: Boda Kristóf
2011. április 23. szombat, 08:12

Egyesületünk május 29 és június 2 között kenutúrát szervez reménybeli tagjai és önkéntesei számára a Tiszán és mellékfolyóin. A túra során egy új társaság mellett megismerheted a folyókat és élővilágukat, saját tapasztalatokat szerezhetsz a meglévő környezeti problémákról és megoldásaikról.

Jelentkezésedet küldd minél hamarabb a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímre!

Galéria link egy régebbi kenutúrára+képekre.

 
Zöld nap a nagykállói gimnáziumban
Írta: Boda Kristóf
2011. március 25. péntek, 13:49

Március végén a nagykállói gimnázium diákjai a gimnáziumi tanítás részét képező Zöld napon vettek részt. A Zöld nap célja, hogy a diákoknak bemutassa a környezetvédelem fontosságát és megismerhessék a környezetvédelem minél több területét és az ő egyéni cselekvési lehetőségeiket. Az Ecocaritas Egyesület standján az érdeklődők környezetvédelmi tesztet tölthettek ki mely kérdések megválaszolásában legnagyobb örömünkre több, mint 100 hallgató vett részt, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt!

A nagykállói Zöld Napról készített fotóinkat a kapcsolódó galériában tekinthetik meg! (link a galériába)

 
Apaj és Ipoly, a két fehér gólya vándorútját követhetjük a világhálón
Írta: Boda Kristóf
2010. szeptember 01. szerda, 14:50

Először került hazánkban két fiatal fehér gólyára műholdas nyomkövető, melyek segítségével végigkövethetjük a madarak első vándorútját afrikai telelőhelyükre. A projektet, amelynek részeként a gólyák útja is láthatóvá válik, az Ecocaritas Egyesület irányítja. Az Európai Unió támogatásával a két jelölt gólya, Apaj és Ipoly hazai élőhelyein megvalósuló program fő célja a középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, azaz a „madárgyilkos” tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő szigetelése.

Évről-évre bizonyítottan rengeteg védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a középfeszültségű szabadvezeték hálózat oszlopain, vagy ütközik vezetékeknek. A madarak pusztulása és sérülése hatalmas természetvédelmi károkat okoz országszerte. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, a hazai vezetékhálózaton évente minimálisan 30 000 madár, köztük számos világszerte veszélyeztetett faj (kerecsensólyom, parlagi sas, kék vércse) esik áramütés áldozatául.

 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Írta: Boda Kristóf
2010. február 26. péntek, 20:17

Új Magyarország

Greenmania

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2009. december 30.

Rajtunk a sor! - Elindult az ország első környezetvédelmi közösségi portálja

A gyenge eredménnyel zárult koppenhágai klímacsúcs zárónapján elindult Magyarország első környezetvédelmi közösségi portálja, a GreenMania. Az oldalt üzemeltető Ecocaritas Egyesület fontosnak tartja az egyéni szerepvállalást az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésében.